Home » Τι είναι το DNS (Domain Name System);
Ti einai to DNS Domain Name System

Τι είναι το DNS (Domain Name System);

Το internet είναι ένα τεράστιο δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένες αμέτρητες συσκευές, οι οποίες εξυπηρετούν και λαμβάνουν ένα σωρό πληροφορίες. Ένα κρίσιμο στοιχείο που καθιστά δυνατή αυτή την τεράστια διασυνδεσιμότητα είναι το σύστημα ονομάτων τομέα (Domain Name System), κοινώς γνωστό ως DNS. Με τους απλούστερους όρους, το DNS λειτουργεί ως τηλεφωνικός κατάλογος του διαδικτύου.

Κατανόηση του DNS

Φανταστείτε να πρέπει να θυμάστε μια σειρά αριθμών κάθε φορά που θέλετε να επισκεφθείτε τον αγαπημένο σας ιστότοπο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ γρήγορα απογοητευτικό. Για αυτό δημιουργήθηκε το DNS, και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Το DNS είναι ένα σύστημα που μεταφράζει φιλικά προς τον άνθρωπο ονόματα ιστότοπων όπως το “www.google.com” σε αριθμητικές διευθύνσεις IP, τις οποίες χρησιμοποιούν οι υπολογιστές για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ουσιαστικά εμείς πληκτρολογούμε το www.google.com και με την χρηση του DNS ο browser μας στέλνει στην IP (δηλαδή στον σερβερ) που ειναι “αποθηκευμένο” το Google.com

Ο μηχανισμός λειτουργίας του DNS

Όταν πληκτρολογείτε μια διεύθυνση URL στο πρόγραμμα περιήγησής σας, αποστέλλεται ένα ερώτημα σε έναν διακομιστή DNS για να αναζητηθεί η διεύθυνση IP που σχετίζεται με αυτό το όνομα τομέα. Είναι σαν να αναζητάτε ένα όνομα σε έναν τηλεφωνικό κατάλογο για να βρείτε τον αντίστοιχο αριθμό τηλεφώνου.

Η υποδομή DNS περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία:

DNS Resolver: Αυτό είναι το πρώτο σημείο επαφής σας με το σύστημα DNS. Συνήθως παρέχεται από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Όταν πληκτρολογείτε μια διεύθυνση URL, το ερώτημα φτάνει πρώτα στον DNS resolver.

Root Server: Εάν ο επιλύτης DNS δεν έχει τη διεύθυνση IP στην προσωρινή του μνήμη, έρχεται σε επαφή με έναν διακομιστή root, ο οποίος χρησιμεύει ως οδηγός για τον εντοπισμό του σωστού διακομιστή TLD (Top Level Domain). Οι root servers είναι σαν τις σελίδες ευρετηρίου ενός βιβλίου, που δείχνουν τη γενική κατεύθυνση.

TLD Server: Αυτός είναι ο επόμενος σταθμός στο ερώτημα DNS. Οι διακομιστές TLD αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με τους τομείς με βάση τις επεκτάσεις τους (.com, .org, .net, κ.λπ.). Για παράδειγμα, αν ψάχνετε για το “www.example.com”, θα ερωτηθεί ο διακομιστής TLD .com.

Authoritative Name Server: Ο διακομιστής TLD θα κατευθύνει στη συνέχεια το ερώτημα στον εξουσιοδοτικό διακομιστή ονομάτων που κατέχει την πραγματική διεύθυνση IP για το συγκεκριμένο όνομα τομέα. Αυτός ο διακομιστής παρέχει την τελική απάντηση στο αρχικό ερώτημα, επιτρέποντας στο πρόγραμμα περιήγησής σας να δημιουργήσει μια σύνδεση με τον διακομιστή προορισμού χρησιμοποιώντας την παρεχόμενη διεύθυνση IP.

DNS και ασφάλεια του Διαδικτύου

Το DNS δεν αφορά μόνο τη φιλικότητα του Διαδικτύου προς τον χρήστη. Διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Για παράδειγμα, ένα τείχος προστασίας DNS μπορεί να μπλοκάρει τα αιτήματα DNS προς κακόβουλους ιστότοπους, εμποδίζοντας τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτούς κατά λάθος.

Ωστόσο, το DNS μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί από εγκληματίες του κυβερνοχώρου μέσω επιθέσεων όπως το DNS spoofing ή το DNS cache poisoning. Αυτές περιλαμβάνουν την αλλοίωση των καταχωρίσεων των domain names σε μια κρυφή μνήμη, με αποτέλεσμα οι χρήστες να κατευθύνονται σε λάθος, συχνά κακόβουλους, ιστότοπους. Συνεπώς, η ασφάλεια του DNS αποτελεί σοβαρό ζήτημα και περιλαμβάνει διάφορες στρατηγικές και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των επεκτάσεων ασφαλείας DNSSEC (DNS Security Extensions), οι οποίες παρέχουν πρόσθετο έλεγχο ταυτότητας για τις απαντήσεις DNS.

Εν κατακλείδι, ο DNS είναι ένας αόρατος ήρωας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του διαδικτύου. Χωρίς αυτόν, η εμπειρία μας στο διαδίκτυο θα ήταν σημαντικά διαφορετική και αρκετά πιο περίπλοκη. Παρόλο που ενέχει πιθανά τρωτά σημεία, οι εξελίξεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο συμβάλλουν στον μετριασμό αυτών των κινδύνων. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πλοηγηθείτε αβίαστα στον αγαπημένο σας ιστότοπο, θυμηθείτε να ευχαριστήσετε τις περίπλοκες λειτουργίες του συστήματος DNS!

More Reading

Post navigation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *